Η τυχαία συνάντηση μερικών ερασιτεχνών ορειβατών στον Υμηττό οδήγησε στη δημιουργία του πυρήνα του Συλλόγου μας, ο οποίος ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1995 ως Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης “ΥΜΗΤΤΟΣ”. Το 2000, σύμφωνα με τον νέο αθλητικό νόμο 2725/99 και με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 27ης Σεπτεμβρίου 2000, το καταστατικό τροποποιήθηκε και ο Σύλλογος μετονομάστηκε σε Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Ηλιούπολης. Από το 2000 είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.).

Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου που τον ακολουθούν ανέβηκαν στις ψηλότερες κορφές της χώρας μας, διέσχισαν δάση και φαράγγια σπάνιας ομορφιάς και έζησαν ξεχωριστές στιγμές μέσα στη φύση, σε όλες τις εποχές και με όλες τις συνθήκες. Ο Σύλλογός μας έχει κάνει ουσιαστικά βήματα προς την εδραίωση της παρουσίας του στα ορειβατικά πράγματα της χώρας μας, ενώ έχει διευρύνει σημαντικά την απήχησή του, προσφέροντας μια ποικιλία αναβάσεων και εξορμήσεων που έχουν κερδίσει και αρκετά μέλη και φίλους εκτός Ηλιούπολης.

Πολύ έντονη είναι επίσης η δραστηριοποίηση του Συλλόγου στα δρώμενα της πόλης μας. Έχει πάρει μέρος στις περισσότερες δενδροφυτεύσεις που έχουν γίνει στον Υμηττό, συμμετέχει ενεργά στην πυροφύλαξη και παρεμβαίνει σε θέματα περιβάλλοντος ως μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Δήμου Ηλιούπολης. Επιπλέον, για να δώσει σε όλους τους ενδιαφερόμενους την ευκαιρία να θαυμάσουν τις ομορφιές της φύσης μας, οργανώνει τακτικά δημόσιες προβολές διαφανειών και βίντεο από τις διάφορες εξορμήσεις του.

Τέλος, χάρη στις ανεκτίμητες προσπάθειες και την ακούραστη προσφορά των μελών του, ο Σύλλογός μας έχει από το 1995 το δικό του Καταφύγιο στον Υμηττό, σε υψόμετρο 500 μ., το οποίο φιλοδοξεί να επεκτείνει και να βελτιώσει στο άμεσο μέλλον.