Πρόγραμμα

Πρόγραμμα Αναβάσεων – Εκδηλώσεων

ΜΑΪΟΣ 2022

01/05: ΔΥΤΙΚΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ (ΤΟΥ ΘΩΜΑ)

Αναχώρηση στις 7.00 π.μ. για τη Βάργιανη Φωκίδας (930 μ.), πορεία μέχρι τη Νεραϊδοσπηλιά, ανάβαση στην κορυφή Γερολέκκας (1.715 μ.) και επιστροφή.

Ώρες πορείας: 8 • Βαθμός δυσκολίας: 2+

Αρχηγός: Γιώργος Μητρόπουλος

07-08/05: ΓΚΙΩΝΑ – ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ – ΚΥΡΙΑΚΗ

Αναχώρηση στις 4.00 μ.μ. για τη Συκιά Φωκίδας (720 μ.) και διανυκτέρευση σε σκηνές. Την Κυριακή ανάβαση από το μονοπάτι Καραγιάννη στην κορυφή Πυραμίδα (2.510 μ.) και κατάβαση από το Λαζόρεμα. Μια δεύτερη ομάδα θα ανέβει από Λαζόρεμα στη Βαθιά Λάκκα και θα επιστρέψει στη Συκιά.

Ώρες πορείας: 11 • Βαθμός δυσκολίας: 3+

Αρχηγός: Γιώργος Βουρλιάς

11/05: ΠΡΟΒΟΛΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ ΒΡΑΔΥ – 8.00 μ.μ.

Προβολή φωτογραφιών από τις εξορμήσεις του Συλλόγου (Υψηλάντου 7, Κάτω Ηλιούπολη).

13-15/05: ΤΣΙΓΚΟΡΙ – ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΥΣΗ

ΕΑΡΙΝΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΕΥΒΟΙΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ – ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ

Αναχώρηση την Παρασκευή στις 5.00 μ.μ. από την Ομόνοια για το Παχτούρι Τρικάλων (950 μ.) και διανυκτέρευση σε σκηνές ή δωμάτια. Το Σάββατο ανάβαση στην κορυφή Τσιγκόρι (1.976 μ.), συνέχεια στη Μακριά Ράχη, κατάβαση στην Αθαμανία (940 μ.) και διανυκτέρευση σε σκηνές ή δωμάτια (μια Β΄ ομάδα θα επιστρέψει από την κορυφή και θα διανυκτερεύσει στο Παχτούρι). Την Κυριακή αναχώρηση από την Αθαμανία για την Πύρρα (1.000 μ.), ανάβαση στην κορυφή Κοκκινόβρυση (2.060 μ.) της Νεράιδας και κατάβαση από τα ίδια

Σάββατο: Ομάδα Α: Ώρες πορείας: 11 • Βαθμός δυσκολίας: 3

Ομάδα Β: Ώρες πορείας: 6 • Βαθμός δυσκολίας: 3

Κυριακή: Ώρες πορείας: 6 • Βαθμός δυσκολίας: 2

Αρχηγός: Σωτήρης Ρωμανάς

22/05: ΥΜΗΤΤΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ

Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ηλιούπολης πεζοπορικών και αναρριχητικών δραστηριοτήτων στον Υμηττό. Εθελοντική υποστήριξη από τα μέλη του Συλλόγου. Πληροφορίες στα τηλέφωνα του Συλλόγου.

28-29/05: ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ – ΚΥΡΙΑΚΗ

Αναχώρηση το Σάββατο στις 4.00 μ.μ. για το χωριό Μίχα Αχαΐας (960 μ.) και διανυκτέρευση σε σκηνές ή δωμάτια. Την Κυριακή ανάβαση μέχρι την κορυφή Ωλενός (2.224 μ.) και επιστροφή.

Ώρες πορείας: 10 • Βαθμός δυσκολίας: 3

Αρχηγός: Αλέξανδρος Πανούσης

ΙΟΥΝΙΟΣ 2022

11-13/06: ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ – ΚΥΡΙΑΚΗ – ΔΕΥΤΕΡΑ (ΑΓ. ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ)

Αναχώρηση το Σάββατο στις 4.00 μ.μ. για τη θέση Προφήτης Ηλίας (1.450 μ.), πάνω από τον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας, ανάβαση μέχρι το καταφύγιο του ΕΟΣ Άμφισσας (1.900 μ.) και διανυκτέρευση. Την Κυριακή πορεία προς Μετερίζια – Σκούφια – Σούφλες (2.250 μ.) –Αλογόρραχη (2.270 μ.), επιστροφή στο καταφύγιο και διανυκτέρευση. Τη Δευτέρα ανάβαση στον Κόρακα (2.495 μ.), κατάβαση στον Αθανάσιο Διάκο και επιστροφή.

Κυριακή: Ώρες πορείας: 9 • Βαθμός δυσκολίας: 3+

Δευτέρα: Ώρες πορείας: 8 • Βαθμός δυσκολίας: 3

Αρχηγός: Αλέξανδρος Πανούσης

19/06: ΥΜΗΤΤΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ

Αναχώρηση στις 7.00 π.μ. από το Πυροφυλάκιο Ηλιούπολης (τέρμα Σοφ. Βενιζέλου) προς Μνημείο Μιχαηλίδη – κορυφογραμμή – Σέσι – μονοπάτι 10 – υψομετρικό 826 – καταφύγιο ΕΟΣ Ηλιούπολης και επιστροφή (δυνατότητα μικρότερης διαδρομής για αρχάριους). Παράλληλα θα υπάρξουν αναρριχητικές δραστηριότητες σε πεδία του Υμηττού για μέλη του Συλλόγου και αποφοίτους των σχολών αναρρίχησης του Συλλόγου.

Ώρες πορείας: 7 • Βαθμός δυσκολίας: 2

Αρχηγός: Αλέξανδρος Πανούσης

22/06: ΠΡΟΒΟΛΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ ΒΡΑΔΥ – 8.00 μ.μ.

Προβολή φωτογραφιών από τις εξορμήσεις του Συλλόγου (Υψηλάντου 7, Κάτω Ηλιούπολη).

26/06: ΚΑΤΑΒΑΣΗ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ (ΡΑΠΕΛ)

ΚΥΡΙΑΚΗ

Πληροφορίες στα τηλέφωνα του Συλλόγου.

Ώρες πορείας: 4-5 • Βαθμός δυσκολίας: 3+

ΙΟΥΛΙΟΣ 2022

03/07: ΣΤΡΟΠΩΝΕΣ – ΧΙΛΙΑΔΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ

Αναχώρηση στις 7.00 π.μ. για τους Στρόπωνες Ευβοίας και κατάβαση του φαραγγιού μέχρι την παραλία της Χιλιαδούς. Μπάνιο και επιστροφή.

Ώρες πορείας: 5 • Βαθμός δυσκολίας: 1

Αρχηγός: Τίνα Βάλβη

10/07: ΚΑΤΑΒΑΣΗ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ (ΡΑΠΕΛ)

ΚΥΡΙΑΚΗ

Πληροφορίες στα τηλέφωνα του Συλλόγου.

Ώρες πορείας: 4-5 • Βαθμός δυσκολίας: 3+

16-17/07: ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ (80ή ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ)

Πληροφορίες στα τηλέφωνα του Συλλόγου.


Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Προοίμιο

α. Η Πολιτική Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (εφεξής η «Πολιτική») καλύπτει και αφορά τις προϋποθέσεις συλλογής και διαχείρισης των προσωπικών σας στοιχείων από τον ΕΟΣ Ηλιούπολης, κατά την διάρκεια επίσκεψης και χρήσης των υπηρεσιών και των διαδικτυακών τόπων (ιστοσελίδων) ιδιοκτησίας του. Ο ΕΟΣ Ηλιούπολης είναι ιδιοκτήτης, δημιουργός και δικαιούχος όλων των δικαιωμάτων των σελίδων και υπηρεσιών τους, καθώς και ο Υπεύθυνος Επεξεργασίας των δεδομένων που τυχόν δηλώνονται από εσάς.

 

β. Η παρούσα πολιτική, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει την έννομη σχέση μεταξύ των επισκεπτών/χρηστών των σελίδων και οποιωνδήποτε άλλων υπηρεσιών, οι οποίες δεν υπόκεινται στον έλεγχο, ή/και την διαχείριση, ή/και την ιδιοκτησία του ΕΟΣ Ηλιούπολης.

 

γ. Η παρούσα πολιτική προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ισχύει μόνο για τις σελίδες των οποίων την ιδιοκτησία και διαχείριση έχει ο ΕΟΣ Ηλιούπολης και δεν ισχύει για πληροφορίες που συλλέγονται μέσω οποιουδήποτε άλλου δικτυακού τόπου ή για πρακτικές άλλων τις οποίες ο ΕΟΣ Ηλιούπολης δεν ελέγχει.

 

δ. Οι σελίδες δύνανται να περιλαμβάνουν links («δεσμούς») προς άλλους δικτυακούς τόπους  (sites) τα οποία δεν ελέγχονται από τον ΕΟΣ Ηλιούπολης, αλλά από τρίτους φορείς (φυσικά ή νομικά πρόσωπα). Σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται ο ΕΟΣ Ηλιούπολης για τους όρους προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων των επισκεπτών / χρηστών, τους οποίους υιοθετούν και εφαρμόζουν οι φορείς αυτοί.

 

ε. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΣΥΝΑΙΝΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΕΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙ, ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ, ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ H ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΧΕΡΕΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

 

Στ. Πρόθεση μας είναι να κοινοποιούμε οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτήν την σελίδα έτσι ώστε να είστε πάντα ενημερωμένοι σχετικά με τον τύπο των πληροφοριών που συλλέγουμε, πώς τις χρησιμοποιούμε και υπό ποιες συνθήκες μπορεί να τις αποκαλύψουμε. Η Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι πολύ εύκολο να εντοπισθεί αφού είναι τοποθετημένη στην αρχική σελίδα και είναι συνδεδεμένη με οποιαδήποτε σελίδα των δικτυακών τόπων στην οποία συλλέγονται προσωπικά δεδομένα. Στα σημεία αυτά μπορεί να σας παρασχεθούν περισσότερες επεξηγήσεις, όπου απαιτείται, σχετικά με τους σκοπούς για τους οποίους θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες. Η παρούσα Πολιτική, μαζί με οποιαδήποτε συμπληρωματική επεξήγηση, σας εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε δεδομένα που εσείς εθελοντικά μας παραδώσατε, στο πλαίσιο χρήσης σας των δικτυακών τόπων ιδιοκτησίας του ΕΟΣ Ηλιούπολης.

 

1.  Εγγύηση Ιδιωτικής Χρήσης

 

α. Για την απλή περιήγησή σας στις σελίδες του ΕΟΣ Ηλιούπολης δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό σας στοιχείο.

 

β. Η χρήση από τον ΕΟΣ Ηλιούπολης των προσωπικών σας δεδομένων λαμβάνει χώρα αποκλειστικά και μόνο για την ενημέρωση και υποστήριξή σας κατά την λειτουργία των υπηρεσιών μας, την ικανοποίηση των εκάστοτε απαιτήσεών σας, καθώς και την ενημέρωσή σας αναφορικά με την προώθηση νέων υπηρεσιών.

 

γ. Ο όρος “προσωπικά δεδομένα” όπως χρησιμοποιείται στο παρόν κείμενο, αναφέρεται σε πληροφορίες όπως το όνομα, ειδικότητα ηλεκτρονική διεύθυνσή σας (κατ’ επιλογή και ταχυδρομική διεύθυνσή σας), οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιορίσουν την ταυτότητά σας. Ο Ε.Ο.Σ Ηλιούπολης δε θα επεξεργαστεί τα προσωπικά σας δεδομένα χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Ο Ε.Ο.Σ Ηλιούπολης δεν επεξεργάζεται στο πλαίσιο των υπηρεσιών και του περιεχομένου των διαδικτυακών τόπων ιδιοκτησίας της κανένα προσωπικό δεδομένο μη αθλητών και σε καμία περίπτωση δεν επεξεργάζεται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Ωστόσο, ο Ε.Ο.Σ Ηλιούπολης διατηρεί το δικαίωμα, σε εξαιρετικές περιπτώσεις να επεξεργαστεί στοιχεία στο μέτρο που επιτρέπεται ή απαιτείται από τον νόμο, ή/και από δικαστικές αποφάσεις ή εισαγγελικές παραγγελίες/διατάξεις.

 

δ. Οι ως άνω πληροφορίες δύνανται να ζητηθούν για την εγγραφή σας στην λίστα παραληπτών (mailing list) για την αποστολή από τον Ε.Ο.Σ Ηλιούπολης ενημερωτικών δελτίων (newsletter)

 

ε. Επίσης, εφόσον η διαδικασία αυτή επιβάλλεται να ακολουθηθεί, κατά την αποστολή φόρμας εγγραφής στον Ε.Ο.Σ Ηλιούπολης, συλλέγεται και η διεύθυνση ΙΡ του επισκέπτη/χρήστη, καθώς και αποστέλλεται και cookie στον υπολογιστή του χρήστη.

 

Στ. Μία σελίδα δύναται να συλλέγει προσωπικά δεδομένα όταν ο επισκέπτης/χρήστης: Α. εγγράφεται στις υπηρεσίες της,

Β. χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της και Γ. επισκέπτεται τις σελίδες της.

 

 1. Ποιες πληροφορίες συλλέγουμε

 

Ο Ε.Ο.Σ Ηλιούπολης συλλέγει κυρίως πληροφορίες τις οποίες εσείς μας έχετε παράσχει (όπως επιβάλλει η νομοθεσία) όπως προσωπικά στοιχεία, π.χ. όνομα, φύλο, ημερομηνία και τόπο γέννησης, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, στοιχεία επικοινωνίας, π.χ. ταχυδρομική διεύθυνση, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, στοιχεία δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου, εθνικότητα. Επίσης, δεδομένα σύνδεσης και εγγραφής χρήστη, π.χ. πιστοποιημένα στοιχεία σύνδεσης για ηλεκτρονικές εφαρμογές καθώς και άλλες πληροφορίες σχετικά με εσάς, τις οποίες μας παρέχετε συμπληρώνοντας έντυπα ή επικοινωνώντας μαζί μας, είτε με φυσική παρουσία ή μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή διαδικτυακά ή με άλλο τρόπο (π.χ. δια πληρεξουσίου).

Επιπλέον, τηρούμε αρχεία αλληλογραφίας και άλλων επικοινωνιών μεταξύ μας, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δια ζώσης επικοινωνίας, άμεσων μηνυμάτων και επικοινωνιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Σχετικά με τον σύλλογο

Η τυχαία συνάντηση μερικών ερασιτεχνών ορειβατών στον Υμηττό οδήγησε στη δημιουργία του πυρήνα του Συλλόγου μας, ο οποίος ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1995 ως Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης «Υμηττός». Το 2000 μετονομάστηκε σε Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Ηλιούπολης και από το 2000 είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ). Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου που τον ακολουθούν ανέβηκαν στις ψηλότερες κορφές της χώρας μας, διέσχισαν δάση και φαράγγια σπάνιας ομορφιάς και έζησαν ξεχωριστές στιγμές μέσα στη φύση, σε όλες τις εποχές και με όλες τις συνθήκες. Ο ΕΟΣ Ηλιούπολης έχει πάρει μέρος στις περισσότερες δενδροφυτεύσεις που έχουν γίνει στον Υμηττό, ενώ παράλληλα οργανώνει και δικές του σποροφυτεύσεις. Επίσης, δραστηριοποιείται στον καθαρισμό και τη σήμανση των μονοπατιών του Υμηττού και συμμετέχει ενεργά στην πυροφύλαξη.

«Κορίτσια στον Όλυμπο δεν έχουμε ούτε Σέρπα ούτε Ροομ Σέρβις!»

Υμμητος 7.00 το πρώϊ

Όταν ανεβαίνουμε στο βουνό η άνεση και η κούραση που νιώθουμε μετά από χ ώρες πορείας (όπου χ από 1 έως και περισσότερες των 8 ωρών πορείας) έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το σακίδιο που κουβαλάμε (συνήθως) στην πλάτη μας. Άλλωστε πολύ γνωστά τα 2 ρητά που δηλώνουν «Μετά από 3 ώρες πορείας κάθε 100 γραμμάρια = 1 κιλό» και το πάντα επίκαιρο «Ότι ανεβάσεις μαζί σου στο βουνό πρέπει να το κατεβάσεις». Και φυσικά και τα δύο επικεντρώνονται στο επιτυχημένο σχόλιο ,αποστράτου Καταδρομέα φίλου : «Κορίτσια στον Όλυμπο δεν έχουμε ούτε Σέρπα ούτε Ροομ Σέρβις!(γιαυτο κόψτε την μουρμούρα και περπατάτε!)» (Καθότι είμασταν ανδροπαρέα πιστευώ καταλαβαινετε την γνώμη του για φυσική μας κατάσταση.)

Αν και το να πακετάρει κάποιος σωστά το σακίδιο του μπορεί να γίνεται μηχανικό μετά από 3-4 πορείες , που ξέρουμε πλέον ακριβώς που μας πιέζει και μας τρίβει (και πονάει) αυτός ο οδηγός γράφτηκε έχοντας κατά νου τον αρχάριο και «νέο» στο σπορ και ελπίζοντας να τους βελτιώσει την εμπειρία τους και να «κρατήσει» περισσότερους στον χώρο μετά την πρώτη (και συνήθως επώδυνη την επόμενη μέρα) φορά τους.

Υποθέτει δε (ο οδηγός) ότι κουβαλάτε τα κλασσικά αντικείμενα για μια πορεία στην Ελλάδα συν μια σκηνή (για τις σπάνιες περιπτώσεις που δεν θα έχετε κλείσει καταφύγιο ή μαντρί στον φιλόξενο φίλο βοσκό)

Συνήθως ο εξοπλισμός που κουβαλάμε είναι τα παρακάτω:

(όπως δημοσιεύονται στον ιστοχώρο του ΕΟΣ Ηλιουπόλεως και με σημειωμένες αλλαγές με * όπου θεωρώ ότι χρειάζεται)

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΓΕΝΙΚΑ

1) Σακίδιο (30-40 λίτρα με φαρδείς ιμάντες για τις μονοήμερες αναβάσεις ή 60-70 λίτρα ορειβατικό για τις διήμερες και πολυήμερες) και σακούλες για να μη βρέχονται τα ρούχα.

2) Ατομικό φαρμακείο.

* Φάρμακα για πιθανές αλλεργίες ή άλλες ασθένειες που έχετε με απλές και κατανοητές οδηγίες για την χρήση τους από τρίτους (και ενημέρωση του αρχηγού)

3) Φακός και εφεδρικές μπαταρίες.

4) Σουγιάς και σφυρίχτρα.

5) Μπατόν.

6) Εφεδρικά κορδόνια για αρβύλες.

7) Γυαλιά ηλίου και αντηλιακή κρέμα.

* 2ο ζευγάρι πρόχειρων γυαλιών μυωπίας – πρεσβυωπίας σε ΣΚΛΗΡΗ ΘΗΚΗ!

* ΧΑΡΤΙ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ!!!! ΙΣΩΣ ΤΟ 1ο ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΒΑΖΕΤΕ ΣΤΟ ΣΑΚΙΔΙΟ!

Επιπλέον για τις διήμερες ή πολυήμερες αναβάσεις:

 1. Σπίρτα ή αναπτήρας και χαρτί για προσάναμμα.
 2. Κορδόνι για άπλωμα βρεγμένων ρούχων.
 3. Ραπτικά (κλωστή, βελόνα κ.λπ.).

ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ

 1. Ορειβατικές αρβύλες (όχι μποτάκια πόλης ή αθλητικά παπούτσια).
 2. Μάλλινες κάλτσες (και εφεδρικές).
 3. Ορειβατικές γκέτες.
 4. Παντελόνι (βαμβακερό, μάλλινο ή φλις ανάλογα με την εποχή) και εφεδρικό.
 5. Πουκάμισο (ισχύει ότι και για το παντελόνι).
 6. Εσώρουχα ή θερμοεσώρουχα (και εφεδρικά).
 7. Μπουφάν φλις.
 8. Αδιάβροχο πάνω-κάτω (πόντσο) ή αδιάβροχο που καλύπτει το σακίδιο. (Επιμένω ποντσο!)
 9. Γάντια μάλλινα ή φλις (και εφεδρικά).
 10. Σκούφος.
 11. Καπέλο (το καλοκαίρι).

ΝΕΡΟ – ΤΡΟΦΙΜΑ

 1. Παγούρι με νερό (1-1,5 λίτρο).
 2. Σταφίδες ή σοκολάτα.
 3. Φιστίκια ή αμύγδαλα αλατισμένα.
 4. Άλλα ελαφριά ή ξηρά φαγητά, σούπες, τσάι (για τις διήμερες ή πολυήμερες αναβάσεις).

ΓΙΑ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠΑΙΘΡΟ

 1. Αντίσκηνο.
 2. Υπνόσακος.
 3. Στρωματάκι.
 4. Αλουμινοκουβέρτα.
 5. Μαγειρικά σκεύη (καμινέτο, κατσαρόλα, πιάτο, ποτήρι, κουτάλι, πιρούνι).

Αυτός είναι ένας βασικός κατάλογος που μπορεί πολύ εύκολα να τροποποιηθει αναλογα με την περίπτωση.

Επίσης επιδει οι περισσότεροι παίρνουν διαφορετικό εξοπλισμό μαζί του αυτός ο οδηγός είναι για απλά μια γενική τοποθέτηση που θα σας βοηθήσει να έχετε μια ποιο ευχάριστη εμπειρία. Εάν θέλετε να δοκιμάστε μια διαφορετική εμπειρία απλά ρίξτε τα όλα μέσα στο σακίδιο φύρδην – μύγδην και περπατήστε για 10-20 λεπτά.Αν δεν σας ενοχλεί η εμπειρία τότε μην συνεχίζετε την ανάγνωση του παρόντος.

 

Βήματα :

 1. Αρχίστε αδειάζοντας το σακίδιο εντελώς (αν είστε σαν και έμενα) και χαλαρώστε όλους τους ιμάντες περιορισμού όγκου που έχει (πιθανόν) το σακίδιο. Είναι κρίμα να γεμίσετε το σακίδιο και μετά να ανακαλύψετε ότι θα μπορούσατε να προσθέσετε και άλλα πράγματα.
 2. Τοποθετήστε τον υπνόσακο (sleeping Bag) στο βάθος του σακιδίου στο σημείο που είναι κοντύτερα στην πλάτη σας. Κάποια σακίδια έχουν έτοιμα ανεξάρτητα τμήματα για υπνόσακους στο κάτω μέρος τους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Αλλά όπου και να το βάλετε χρησιμοποιήστε ένα σακίδιο αφαίρεσης αέρα και αεροστεγούς-υδατοστεγούς σφράγισης (Space Bags™). Μην ξεχνάτε ότι το 90% του όγκου ενός υπνόσακου είναι αέρας, και ότι μπορεί να συμπιεστεί σε πολύ μικρό όγκο με την κατάλληλη μέθοδο. Επίσης αυτή η μέθοδος θα το κρατήσει στεγνό σε υγρές συνθήκες κάτι που θα εκτιμήσετε πάρα πολύ όταν θα πάτε να κοιμηθείτε.
 3. Εάν έχετε χώρο στον πάτο του σακιδίου τοποθετήστε εκεί (εκτός από το συμπιεσμένο υπνόσακο ) και άλλα μετρίου βάρους αντικείμενα για να κερδίσετε χώρο. Το συμπιεσμένο στρωματακι αέρος πχ είναι μια καλή λύση.
 4. Διπλώστε την σκηνή σας και τα δάπεδά της σε ένα τετράγωνο περίπου στις διαστάσεις του σακιδίου σας και τοποθετήστε την πάνω από τον υπνόσακο. Μπορείτε να αφήσετε το σακίδιο της σκηνής σπίτι.
 5. Τοποθετήστε τα ποιο βάρια αντικείμενα , όπως νερό, μεταλλικά εργαλεία, γκαζάκια, και μη αφυδατωμένα φαγητά κοντά στην πλάτη σας αλλά μην φτάσετε ψηλότερα από το ύψος των ώμων σας (όταν θα φοράτε το σακίδιο). Πολλά νέα σακίδια έχουν εσωτερικές τσέπες για ασκούς νερού όποτε εκμεταλλευτείτε τις εάν τις έχετε.
 6. Γεμίστε το υπόλοιπο του σακιδίου με ελαφριά αντικείμενα όπως ρουχισμό και αφυδατωμένα τρόφιμα. Εάν έχετε τα ρούχα σας σε ένα σακίδιο συμπίεσης όπως τον υπνόσακο θα εξοικονομήσετε πάρα πολύ χώρο και όγκο όποτε πράξτε ανάλογα.
 7. Τοποθετήστε όποια αντικείμενα πρέπει να μπορείτε να βρείτε άμεσα σε μια εκτατή περίπτωση (κιτ πρώτων βοηθειών , φακό , σπίρτα , μαχαίρι ) πάνω πάνω ή αν το σακίδιο σας διαθέτει σε τυχόν εξωτερικές άμεσα προσβάσημες θήκες – τσέπες.
 8. Εάν το σακίδιο σας διαθέτει εξωτερικούς ιμάντες , χρησιμοποιήστε τους για να επισυνάψετε τυχόν μακριά και λεπτά αντικείμενα όπως Μπατόν, τους στύλους της σκηνής, καλάμι ψαρέματος (ναι έχω κουβαλήσει και τέτοιο!) ή πιολέ.
 9. Εάν το σακίδιο σας διαθέτει εξωτερικές θήκες για μπουκάλια νερού χρησιμοποιήστε τις. Είναι προτιμότερο από το να σταματάτε κάθε μισή ώρα και να ανοίγετε το σακίδιο για να πιείτε λίγο νερό.
 10. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει μαζί σας χάρτη της περιοχής , πυξίδα , πιθανά κάποια συσκευή GPS , KAI ΟΤΙ ΞΕΡΕΤΕ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ!! ,κινητό τηλέφωνο (και μικρό φορτιστή ταξιδίου) και ότι τουλάχιστον 2 άτομα ξέρουν τον προορισμό σας και ότι θα σας κάνουν μια απλή κλήση σε μια συγκεκριμένη ώρα (ο φόβος φυλάει τα ερ΄μα).
 11. Σφιξτέ όλους του ιμάντες συσφηξης έτσι ώστε το φορτίο να είναι σταθερο και να μην μετακινήτε με τη διαδικασία του περπατήματος. Κλειστε όλα τα φερμουάρ στην μια ή την άλλη άκρη! Μην αφεινετε φερμουάρ στην μεση του ανοιγματος γιατι εκτος του ότι έχουν την τάση να ανοιγουν στο περπάτημα, έαν βρεξει και δεν έχετε σάκκο για το σακίδιο , το νερο θα μπει πολύ ποιο εύκολα μεσα, οταν το κουμπομα είναι στην κορυφή.
 12. Ανεβείτε στο βουνό και διασκεδάστε το !

 

Κάποια ακόμα μικρά τρικάκια!

 • Πάρτε ένα κάλυμμα σακιδίου ακόμα και η πιθανότητα να βρέξει είναι πολύ μικρή έως μηδαμινή. Πιάνει ελάχιστο χώρο και προστατεύει το σακίδιο σας στην απιθανότητα! Ακόμα και μια μεγάλη σακούλα σκουπιδιών επιτελεί το ίδιο έργο!
 • Τοποθετήστε ότι ευαίσθητο και/ή ηλεκτρονικό σε υδατοστεγείς τσάντες ή σακούλες. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε μια σακούλα σκουπιδιών για όλο τον κεντρικό χώρο του σακιδίου για να είστε διπλά σίγουροι!
 • Όπου μπορείτε χρησιμοποιήστε αντικείμενα με περισσότερες των ενός χρήσεις. Τα μπατον πχ μπορούν άνετα να γίνουν στύλοι της τέντας βροχής. Την ύπαρξη του ελβετικού σουγιά δεν την αναφέρω καν, είναι αυτονόητη.
 • Εάν κουβαλάτε φαγητό μαζί σας και διανυχτερέψετε στην ύπαιθρο κρατήστε της σε διαφορετικό σημείο από το σακίδιο σας. Μπορεί να μην έχουμε αρκούδες (πολλές) στην Ελλάδα, αλλά τα κουνάβια, οι αλεπούδες μέχρι και οι γάτες! είναι γνωστόν ότι δεν έχουν ενδοιασμούς να σκίσουν ένα σακίδιο για να φτάσουν στην λαχταριστή μυρωδάτη γαλατόπιτα της μαμάς που κουβαλάτε μαζί σας. Μπορείτε να πάρετε ένα λεπτό σχοινί (της μπουγάδας πχ) και να τα κρεμάσετε σε ένα δέντρο κοντά στην σκηνή σας. Μην ξεχάσετε να βάλετε μαζί και άλλα πιθανά «μυρωδάτα» αντικείμενα όπως οδοντόκρεμες, υγρά μαντιλάκια, αποσμητικά κλπ.
 • «Ότι ανεβάζεις στο βουνό, το κατεβάζεις κιόλας!«. Αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε σκουπίδι , εκτός από οργανικά (τρόφιμα, χαρτί τουαλέτας κλπ ) το βάζετε σε σακουλιτσα σκουπιδιών ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΕ ΣΤΟΝ «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ». Τα οργανικά απλά θάψτε τα.
 • Το περί θαψίματος , ισχύει και για τα σωματικά απόβλητα!

Ελπιζω αυτός ο «Μικρος» οδηγος να σας φανει χρήσιμος και να σας βοηθήσει να απολάυσετε την εξόρμηση σας στην όμορφη φύση της Ελλάδος μας χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Σύνδεσμοι

eooa.gr

Η ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης.

 

pezoporia.gr

To site για την πεζοπορία στα μονοπάτια της Ελλάδας.

 

 

 

Διαφημίσεις αρχικής σελίδας

Φωτογραφίες εξορμήσεων

Οι ιδρυτές του ΕΟΣ Ηλιούπολης

ΑΝΔΡΩΝΗ Δέσποινα του Ευαγγέλου, κάτοικος Ηλιούπολης

ΑΝΔΡΩΝΗΣ Ευάγγελος του Χρήστου, κάτοικος Ηλιούπολης

ΒΑΤΙΣΤΑΣ Ιωάννης του Ευαγγέλου, κάτοικος Μοσχάτου

ΓΙΑΟΥΡΤΣΑΚΗΣ Ξενοφών του Ιωάννου, κάτοικος Ηλιούπολης

ΓΚΕΖΕΡΛΗΣ Βασίλειος του Σπυρίδωνος, κάτοικος Ηλιούπολης

ΚΑΡΑΒΑΝΑΣ Ευάγγελος του Γεωργίου, κάτοικος Ηλιούπολης

ΚΑΛΕΣΣΗΣ Νικόλαος του Κωνσταντίνου, κάτοικος Ηλιούπολης

ΜΑΝΟΣ Βασίλειος του Ανδρέου, κάτοικος Ηλιούπολης

ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος του Δημητρίου, κάτοικος Ηλιούπολης

ΜΠΑΡΟΥΤΑ Μαρία του Αλεξάνδρου, κάτοικος Ηλιούπολης

ΜΠΑΡΟΥΤΑΣ Αλέξανδρος του Αποστόλου, κάτοικος Ηλιούπολης

ΜΠΑΡΟΥΤΑΣ Απόστολος του Ανδρέου, κάτοικος Ηλιούπολης

ΜΠΕΣΣΑΣ Κωνσταντίνος του Στυλιανού, κάτοικος Ηλιούπολης

ΞΗΝΤΑΒΕΛΩΝΗΣ Ανδρέας του Γεωργίου, κάτοικος Ηλιούπολης

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΤΣΗ Αικατερίνη του Δημητρίου, κάτοικος Ηλιούπολης

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ Ανδρέας του Δημητρίου, κάτοικος Ηλιούπολης

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ Δημήτριος του Ανδρέου, κάτοικος Ηλιούπολης

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Βασιλική του Πέτρου, κάτοικος Αργυρούπολης

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Πέτρος του Δημητρίου, κάτοικος Αργυρούπολης

ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ Γεώργιος του Βασιλείου, κάτοικος Αγίου Δημητρίου

ΡΩΜΑΝΑ Σοφία του Σωτηρίου, κάτοικος Ηλιούπολης

ΡΩΜΑΝΑΣ Σωτήρης του Δημητρίου, κάτοικος Ηλιούπολης

ΣΙΣΚΑΣ Ανδρόνικος του Λάμπρου, κάτοικος Ηλιούπολης

ΤΣΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ Αναστάσιος του Τριαντάφυλλου, κάτοικος Αγίου Δημητρίου

 

Η σημαντικότητα της πρόσληψης υγρών για τον οργανισμό.

Μια καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της φυσιολογικής ισορροπίας. Αυτή η ισορροπία διατηρείται αν η λήψη υγρών είναι περισσότερη από την απώλεια.
Read more

Κανονισμός λειτουργίας καταφυγίων

 (Υπουργική Απόφαση 2868/2004 – Φ.Ε.Κ. 398 Β/27-2-2004)

Άρθρο 1. Ορισμός ορειβατικών καταφυγίων

Ορειβατικό καταφύγιο είναι κτιριακή εγκατάσταση με 80 (ογδόντα) το πολύ κλίνες σε υψόμετρο άνω των 900μ. που έχει κύριο σκοπό την ημερήσια ή ολιγοήμερη εξυπηρέτηση ορειβατών, αναρριχητών, πεζοπόρων, φυσιολατρών, χιονοδρόμων και εξερευνητών της φύσης. Τα υφιστάμενα και λειτουργούντα καταφύγια κατά τη δημοσίευση του νόμου 3105/2003 νοούνται ως έχουν.

Άρθρο 2. Χαρακτηρισμός – Έλεγχος ορειβατικών καταφυγίων

Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης συγκροτείται πενταμελής Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 1 υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, 1 υπάλληλο του Υπουργείου Γεωργίας, 2 εκπροσώπους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης και 1 εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδος, προκειμένου να ελέγχει την πιστή εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, να εισηγείται για την ίδρυση και το χαρακτηρισμό νέων καταφυγίων ως ορειβατικών, να εισηγείται τον αποχαρακτηρισμό όσων δεν τηρούν τις προϋποθέσεις και να προτείνει στον Υπουργό Ανάπτυξης τις τιμές διανυκτέρευσης.

Άρθρο 3. Διαχείριση καταφυγίων

 1. Φορέας διαχείρισης του ορειβατικού καταφυγίου μπορεί να είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.), σωματεία ορειβατών (πεζοπόρων – αναρριχητών), η Νομαρχιακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 2. Ο φορέας διαχείρισης θα ορίζει τον υπεύθυνο για τη λειτουργία του καταφυγίου, ο οποίος θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένα γνώσεις βουνού, πρώτων βοηθειών και διάσωσης και γνώση μιας ξένης γλώσσας.

Άρθρο 4. Τιμές – Κρατήσεις – Ακυρώσεις – Εκπτώσεις

 1. Οι τιμές διανυκτέρευσης και διημέρευσης, θα προτείνονται από την Επιτροπή του άρθρου 2 και θα εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης.
 2. Πινακίδα τιμών διανυκτέρευσης, διημέρευσης και σίτισης, καθώς και ο κανονισμός λειτουργίας είναι υποχρεωτικά αναρτημένα σε εμφανές σημείο του χώρου. Τα δε τιμολόγια που ισχύουν είναι άμεσα ανακοινώσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο.
 3. Η χρέωση για διημέρευση θα αντιστοιχεί στο 20% της καθορισμένης τιμής διανυκτέρευσης.
 4. Για την κράτηση θέσεων διανυκτέρευσης, πρέπει να ειδοποιείται ο υπεύθυνος του κάθε καταφυγίου με σχετικό έγγραφο όπου θα αναφέρονται οι ακριβείς ημερομηνίες χρήσης του καταφυγίου, ο αριθμός των ατόμων και ότι άλλο σχετικό, ενώ ο υπεύθυνος του καταφυγίου υποχρεούται να απαντά, εντός 3 ημερών, για την αποδοχή ή μη της κράτησης. Σε καταφατική περίπτωση ο υπεύθυνος του καταφυγίου δύναται να ζητήσει προκαταβολή μέχρι 30% επί του συνόλου των διανυκτερεύσεων.
 5. Δικαίωμα ακύρωσης της κράτησης και από τα δυο μέρη είναι δυνατή, εφόσον πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 20 ημέρες πριν την ημερομηνία άφιξης, με υποχρέωση επιστροφής της προκαταβολής. Σε διαφορετική περίπτωση ισχύουν τα εξής :
  α. εάν η ακύρωση γίνει από μέρους του ενδιαφερόμενου υποχρεούται στην καταβολή του 50% της συνολικής τιμής των συμφωνηθέντων ημερών (με συμψηφισμό της τυχόν εισπραχθείσας προκαταβολής),
  β. εάν η ακύρωση γίνει από μέρους του διαχειριστή, υποχρεούται στην άμεση επιστροφή της προκαταβολής.
 6. Η τήρηση βιβλίου ημερήσιας κίνησης πελατών αποτελεί υποχρέωση του υπευθύνου του καταφυγίου.

Άρθρο 5. Ορισμός διακριτικού τίτλου

Με αίτηση του φορέα διαχείρισης θα εγκρίνεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης η ονομασία των νέων ορειβατικών καταφυγίων. Τα υφιστάμενα ορειβατικά καταφύγια διατηρούν τους τίτλους που φέρουν κατά τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης. Δεν επιτρέπεται η αλλαγή της ονομασίας του καταφυγίου, εκτός εάν υποβληθεί αίτηση του φορέα διαχείρισης για αλλαγή της.

Άρθρο 6. Εσωτερικός κανονισμός

Α. Δεν επιτρέπεται

 1. Το κάπνισμα σε κανένα χώρο του καταφυγίου.
 2. Η χαρτοπαιξία, έστω και αν είναι χωρίς χρήματα, καθώς και παιχνίδια που προκαλούν θορύβους.
 3. Η χρήση μουσικής.
 4. Η είσοδος σε άτομα που αποδεδειγμένα έχουν μολυσματικές ασθένειες.
 5. Η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών και η είσοδος σε άτομα υπό την επήρεια οινοπνεύματος ή ναρκωτικών ουσιών.
 6. Η τοποθέτηση και χρήση τυχερών μηχανημάτων.
 7. Η είσοδος σε κυνηγούς εφόσον φέρουν οπλισμό.
 8. Η είσοδος – παραμονή ζώων εντός του καταφυγίου.
 9. Η είσοδος στα υπνοδωμάτια με αρβύλες. Οι αρβύλες πρέπει να τοποθετούνται σε ειδικό χώρο.

Β.

 1. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών ο αναχωρών υποχρεούται να έχει προηγουμένως ενημερώσει το φύλακα του καταφυγίου.
 2. Απαγορεύεται στον υπεύθυνο του καταφυγίου να αποδέχεται κρατήσεις κλινών περισσοτέρων της δυναμικότητας του καταφυγίου.

Άρθρο 7.

 1. Το καταφύγιο πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτει φαρμακείο πλήρως εξοπλισμένο για την αντιμετώπιση ατυχημάτων στο βουνό.
 2. Το καταφύγιο διαθέτει υποχρεωτικά τηλέφωνο σταθερό ή κινητό ή ασύρματο επικοινωνία.
 3. Δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται πλησίον των καταφυγίων ή εντός του δάσους διαφημιστικές πινακίδες, παρά μόνο πινακίδες πληροφόρησης, οι οποίες θα εγκρίνονται από την αρμόδια Επιτροπή του άρθρου 2, ή από τα κατά τόπους δασαρχεία.
 4. Οι διαχειριστές που δεν τηρούν τον παρόντα κανονισμό υπόκεινται σε ποινές οι οποίες ορίζονται από την τουριστική νομοθεσία για τα τουριστικά καταλύματα.

Άρθρο 8. Άδεια λειτουργίας

Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, μετά από εισήγηση του Ε.Ο.Τ., καθορίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας ορειβατικού καταφυγίου.