Η Σχολή Ορειβασίας Χειμερινού Βουνού παρέχει όλες τις τεχνικές και θεωρητικές γνώσεις που χρειάζεται ο ορειβάτης για να κινείται με ασφάλεια στο βουνό, τόσο στο ξερό όσο και στο χιονισμένο πεδίο. Βασισμένο στις σύγχρονες αρχές της διδακτικής, το πρόγραμμα έχει στόχο να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες όχι απλά να μιμηθούν αλλά να αφομοιώσουν και να κατανοήσουν πλήρως την διδακτέα ύλη ώστε να μπορούν να την εφαρμόσουν στην πράξη. Παράλληλα θα γνωρίσουν τα πιο σημαντικά βουνά της χώρας μας, βιώνοντας αξέχαστες στιγμές δράσης & περιπέτειας στην ορεινή φύση.

Διδακτέα ύλη
Ορειβατικός εξοπλισμός (επιλογή, χρήση, συντήρηση), τεχνικές ασφάλισης, κόμποι, χρήση κραμπόν-πιολέ, τεχνικές self-arrest, προσανατολισμός, μετεωρολογία, πρώτες βοήθειες, χειμερινή διαβίωση, κατασκευή παγοσπηλιάς-χιονότρυπας, πρόγνωση χιονοστιβάδων, ιστορία της ορειβασίας, οικολογία, αρχές φυσιολογίας, προπονητική, διατροφή, πρώτες βοήθειες, χρήση GPS  κ.α. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 10 ημέρες πρακτικής (5 σ/κ) και 4 ημέρες θεωρίας  (απόγ. Τετάρτης) στα γραφεία του Συλλόγου (Υψηλάντου 7,  Ηλιούπολη).

Εκπαιδευτές
Με το Σύλλογό μας  συνεργάζονται σταθερά κορυφαίοι ορειβάτες-εκπαιδευτές ορειβασίας & αναρρίχησης της ΕΟΟΑ με υψηλό επίπεδο κατάρτισης και μεγάλη αναρριχητική, εκπαιδευτική και παιδαγωγική εμπειρία οι : Αλέκος  Ασημακόπουλος και Γιάννης Κωνσταντάκης.

Προϋποθέσεις
Για τη συμμετοχή σας στη σχολή ορειβασίας ΔΕΝ απαιτείται προηγούμενη εμπειρία παρά μόνο μια στοιχειώδης φυσική κατάσταση και αγάπη για τη φύση και τον αθλητισμό.  Επίσης θα πρέπει να είστε άνω των 18 ετών και να προσκομίσετε τα δικαιολογητικά για την ΕΟΟΑ (αναγράφονται παρακάτω).

Πιστοποίηση ΕΟΟΑ
Η σχολή διοργανώνεται και αναγνωρίζεται επίσημα από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας-Αναρρίχησης. Στους αποφοίτους η ΕΟΟΑ χορηγεί βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης που τους δίνει το δικαίωμα συνέχισης της εκπαίδευσης στις σχολές Αρχηγών Αναβάσεων και Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου. Για την σχολή Αρχηγών Αναβάσεων απαιτούνται 2 χρόνια ορειβατικής δράσης ενώ για τη Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου απαιτείται, η επιτυχής αποφοίτηση από τη Σχολή Αναρρίχησης Μέσου Επιπέδου καθώς και ορειβατική-αναρριχητική δράση η οποία ορίζεται στους κανονισμούς της ΕΟΟΑ.

Δικαιολογητικά ΕΟΟΑ
Για την εγγραφή σας σε Σχολή Ορειβασίας αναγνωρισμένη από την ΕΟΟΑ, απαιτείται να είστε μέλος ορειβατικού συλλόγου της ΕΟΟΑ ή να εγγραφείτε στον ορειβατικό σύλλογο μας  που διοργανώνει τη σχολή και να προσκομίσετε έγκαιρα τα παρακάτω δικαιολογητικά.

Α. Αν είστε ήδη μέλος ορειβατικού συλλόγου της ΕΟΟΑ:

 1. Αριθμό Μητρώου του ορειβατικού συλλόγου που ανήκετε
 2. Ιατρική γνωμάτευση από παθολόγο, καρδιολόγο ή γενικό ιατρό
 3. Μια (1) μικρή φωτογραφία έγχρωμη ή ασπρόμαυρη
 4. Φωτοτυπία της αστυνομικής σας ταυτότητας (και τις δύο όψεις, όχι επικυρωμένη)
 5. Μια (1) έντυπη αίτηση για την ΕΟΟΑ (τη συμπληρώνετε στην πρώτη συνάντηση)
 6. Υπεύθυνη Δήλωση (δείτε εδώ)

Β. Αν ΔΕΝ είστε μέλος ορειβατικού συλλόγου της ΕΟΟΑ:

 1. Ιατρική γνωμάτευση από παθολόγο, καρδιολόγο ή γενικό ιατρό
 2. Τρεις (3) μικρές φωτογραφίες έγχρωμες ή ασπρόμαυρες
 3. Φωτοτυπία της αστυνομικής σας ταυτότητας (και τις δύο όψεις, όχι επικυρωμένη)
 4. Δύο (2) έντυπες αιτήσεις για την ΕΟΟΑ (τις συμπληρώνετε στην πρώτη συνάντηση)
 5. Υπεύθυνη Δήλωση (δείτε εδώ)

Διαμονή
Η διαμονή γίνεται σε ορειβατικά καταφύγια ή (προαιρετικά) σε αντίσκηνα. Το κόστος διανυκτέρευσης στα καταφύγια είναι 12€ ενώ τα διημέρευτρα χρήσης καταφυγίου 5 €. Τα διημέρευτρα αφορούν όσους διανυκτερεύουν σε αντίσκηνα ή παγοσπηλιές αλλά χρησιμοποιούν τους χώρους του καταφυγίου (για το δείπνο, τα θεωρητικά μαθήματα κλπ).

 Προτεινόμενος ατομικός εξοπλισμός:

Ρουχισμός

✓    Μπότες αδιάβροχες (άκαμπτες ή ημιάκαμπτες)
✓    Κάλτσες για χειμερινό βουνό (2 ζεύγη)
✓    Θερμοεσώρουχα (1 ζεύγος)
✓    Ζακέτα fleece (polartec)
✓    Αδιάβροχο-αντιανεμικό τζάκετ & παντελόνι
✓    Γάντια αδιάβροχα (2 ζεύγη)
✓    Σκούφος ή/και μπαλακλάβα (σκούφος full-face)

Γενικής χρήσης

✓    Γκέτες (1 ζεύγος)
✓    Σακίδιο 45-70lt
✓    Μπατόν (για καλύτερη στήριξη)
✓    Φακός κεφαλής (+ εφεδρικές μπαταρίες)
✓    Παγούρι 1-1,5lt ή/και Θέρμος 0,5-1lt (για ζεστό ρόφημα)
✓    Αλουμινοκουβέρτα
✓    Γυαλιά ηλίου
✓    Μάσκα θυέλλης (μάσκα σκι)
✓    Πυξίδα (τύπου Sylva)
✓    Χάρτες (εκδόσεις \»Ανάβαση\»)
✓    Σουγιάς (ελαφρύς)
✓    Αναπτήρας & σπίρτα
✓    Σφυρίχτρα
✓    Σταφίδες 250gr (τροφή ανάγκης)
✓    Υπνόσακος & κάριματ (προαιρετικά)

Φαρμακείο (ατομικό)

✓    Ελαστικός επίδεσμος 10-12cm
✓    Αυτοκόλλητη ταινία (tape)
✓    Αντισηπτικό (Betadine)
✓    Παυσίπονα (Depon)
✓    Γάζες 15x30cm (3-4 τεμάχια)
✓    Αντιηλιακή κρέμα & lipstick
✓    Προσωπικά φάρμακα

Μετακινήσεις

Η πρόσβαση στους χώρους εκπαίδευσης γίνεται με ιδιωτικά μέσα (ΙΧ) των εκπαιδευόμενων, στα οποία, κατόπιν συνεννοήσεως, επιβιβάζονται 3-4 άτομα ώστε να μπορούν να μοιράζονται και τα έξοδα καυσίμων, διοδίων κ.λπ.

Κόστος

Το κόστος παρακολούθησης της Σχολής ανέρχεται στα 300€.

Περιλαμβάνονται:

✓ οργάνωση & διεξαγωγή της σχολής

✓ αμοιβές εκπαιδευτών

✓ τεχνικός εξοπλισμός (μποντριέ, κράνη, σχοινιά κ.ά.)

✓ θεωρητικά μαθήματα

✓ πιστοποίηση ΕΟΟΑ

ΔΕΝ περιλαμβάνονται:

✓ έξοδα μετακινήσεων, διαμονής & διατροφής και η ασφαλιστική κάλυψη (37€).

Η πληρωμή γίνεται είτε στα γραφεία του συλλόγου είτε με κατάθεση στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό: Τράπεζα Πειραιώς IBAN: GR0601710400006040101437233 Δικαιούχος: Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης.

Όροι Συμμετοχής

1) Ο υπεύθυνος της σχολής διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει την εκπαίδευση κάποιου συμμετέχοντα που δεν συμμορφώνεται στις οδηγίες των εκπαιδευτών, ή του οποίου η συμπεριφορά, κατά την κρίση του εκπαιδευτή, μπορεί να θέσει σε κίνδυνό τη ζωή του ιδίου ή των υπολοίπων.

2) Σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευόμενος δεν μπορέσει να παραστεί στην τελευταία ημέρα της σχολής, τότε υποχρεούται να επιστρέψει τον εξοπλισμό και να τον παραδώσει στον υπεύθυνο της σχολής με δική του μέριμνα εντός 10 ημερών.

3) Το πρόγραμμα εξαρτάται από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και μπορεί να τροποποιηθεί κατά την κρίση του υπεύθυνου της σχολής, εάν αυτό είναι αναγκαίο για την ασφάλεια των συμμετεχόντων και την ομαλή διεξαγωγή της σχολής.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με την υπεύθυνη των σχολών του συλλόγου: Νικολέτα Γαβριηλίδου  τηλ. 6941421851.