26 Νοε 2023: Δίρφη (Άγ. Αθανάσιος – φαράγγι Αγάλης – Δέλφυς –  καταφ. ΕΟΣ Χαλκίδας)

Μια όμορφη διάσχιση του ορεινού όγκου της Δίρφης από τον Άγιο Αθανάσιο Ευβοίας (200 μ.), διάσχιση του φαραγγιού της Αγάλης μέχρι την πηγή Κράτεια, ανάβαση από την κορυφογραμμή του Ίταμου στην κορυφή Δέλφυς (1.743 μ.), κατάβαση στο Λειρί και στο καταφύγιο “Μιχάλης Νικολάου” του ΕΟΣ Χαλκίδας (1.100 μ.).

Η πορεία ξεκινάει από το γήπεδο του χωριού Άγιος Αθανάσιος. Στην είσοδο του χωριού υπάρχουν βρύσες με άφθονα νερά. Η διαδρομή μέσα στο φαράγγι είναι εντυπωσιακή. Κατά τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες, το ποταμάκι είναι ξερό. Στο υπόλοιπο του έτους, ιδίως την άνοιξη, στο φαράγγι κυλάει ολοκάθαρο νερό που σχηματίζει όμορφους μικρούς καταρράκτες. Μετά μία ώρα περπάτημα, το μονοπάτι αφήνει το φαράγγι, διασχίζει πυκνό δάσος ελάτης και φθάνει στην πηγή «Κράτια».

Στη συνέχεια ακολουθούμε για μισή ώρα περίπου τον δασικό δρόμο που έρχεται από το χωριό Λούτσα. Προσπερνάμε μια μικρή εγκατάσταση για τα κοπάδια και αρχίζουμε να ανεβαίνουμε προς τα αριστερά. Σε λίγο σταματάει ο δρόμος, συνεχίζει ανηφορική πορεία σε μονοπάτι με αρκετή κλίση και κατόπιν τραβερσάρουμε δεξιά προς την κορυφή Δέλφυς. Όταν, από μια ράχη, φανεί το καταφύγιο αρχίζουμε να κατεβαίνουμε από κακοτράχαλη πλαγιά μέχρι την πηγή «Βλίτο» που απέχει περί τα 15 λεπτά από το διάσελο «Λειρή», στη βάση της Δίρφυος. Από εδώ δεξιά, η πρόσβαση στο καταφύγιο και το διάσελο Δίρφυος & Ξεροβουνίου είναι εύκολη, πάνω σε χωματόδρομο (περίπου 3 χλμ).

Χονδρικά η διάρκεια της πορείας είναι 2 ώρες μέχρι την πηγή «Κράτια» και 5 ώρες έως το καταφύγιο και την άσφαλτο που θα μας περιμένει το λεωφορείο. Η διάσχιση δεν είναι κατάλληλη για αρχάριους καθώς είναι πολύωρη και με μεγάλη θετική & αρνητική υψομετρική διαφορά!

Αναχώρηση την Κυριακή στις 7.00 π.μ. από διασταύρωση των οδών Σοφοκλή Βενιζέλου και Καρνεάδου (100 μ. από το Μετρό Ηλιούπολης – ρεύμα προς Αθήνα) κι εδώ περισσότερες πληροφορίες για τον εξοπλισμό που θα χρειαστείς.

  • Ώρες πορείας: 9Βαθμός δυσκολίας: 3
  • Συν. μήκος: 15,05 χλμ. • Υψομ διαφορά: 1.584 μ.
  • Κόστος συμμετοχής: €25
  • Αρχηγός: Χρήστος Παπούλιας, τηλ. ανάγκης 6972 831621