Καταφύγιο ΕΟΣ Ηλιούπολης

Χάρη στις ανεκτίμητες προσπάθειες και την ακούραστη προσφορά των μελών μας, ο Σύλλογός μας έχει από το 1995 το δικό του Καταφύγιο στον Υμηττό, σε υψόμετρο 500μ, το οποίο φιλοδοξεί να επεκτείνει και να βελτιώσει στο άμεσο μέλλον.

Το καταφύγιο διαθέτει μικρή κουζίνα και τουαλέτα και ανοίγει για τα μέλη του συλλόγου σε κάποιες αναβάσεις στον Υμηττό.

Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Μονή του Αγίου Ιωάννη Καρέα στην Ηλιούπολη, από το πάρκινγκ της οποίας ξεκινάει ευκρινές και ευκολοδιάβατο μονοπάτι (κόκκινο τετράγωνο/ρόμβος σε λευκό φόντο) που μετά από μια μικρή πορεία 20′ λεπτών καταλήγει στο βασικό δασικό δρόμο που διατρέχει τον Υμηττό κάτω από το καταφύγιο (κόκκινη διαδρομή στο χάρτη).

Είναι χαρακτηριστικό της ευκολίας χρήσης του μονοπατιού, το γεγονός ότι συχνά διασχίζεται από οικογένειες με μικρά παιδιά που δεν βρίσκουν καμία απολύτως δυσκολία στην χρήση του. Ο χρόνος των 20 λεπτών είναι με την συνοδεία παιδιών. Για ενήλικες είναι γύρω στα 10 λεπτά.

Επιπλέον μπορεί κάποιος να παρκάρει στο τέρμα της Λεωφόρου Σοφοκλή Βενιζέλου, πάνω από την Αγία Μαύρα, στο σταθμό εθελοντών πυροσβεστών και ακολουθώντας τη μπλε διαδρομή να φτάσει με πορεία περίπου 20-30 λεπτών στο καταφύγιο. Η συγκεκριμένη πορεία μπορεί να γίνει και από τον δασικό δρόμο, αλλά αν προτιμηθεί το “κόντρα” μονοπάτι, λάβετε υπόψιν σας ότι δεν συνίσταται για μικρά (κάτω των 10-13 ετών ) παιδιά.

Μια ακόμα πιο βατή διαδρομή είναι αυτή που ξεκινάει από το τέρμα της Λεωφόρου Σοφοκλή Βενιζέλου και ακολουθώντας το δασικό δρόμο καταλήγει στο καταφύγιο (πράσινες βούλες). Είναι σαφέστατα μεγαλύτερη σε απόσταση με χρόνο 20-30 λεπτά για ένα ενήλικα.

Το καταφύγιο χρησιμοποιείται επίσης για τα σεμινάρια του συλλόγου, όπου χρειάζεται πρακτική εξάσκηση σε πεδίο καθώς και σαν πυροφυλάκιο για την ευρύτερη περιοχή. Επίσης σαν ορμητήριο για τις αναδασωτικές δραστηριότητες του συλλόγου στην ευρύτερη περιοχή.