09-10 Δεκ 2023: Γκιώνα (Ρεκά – Πυραμίδα – Λαζόρεμα – Συκιά)

Χορταστική διάσχιση της πανέμορφης Γκιώνας στις πιο όμορφες μάλλον πλευρές του βουνού, σε μια διαδρομή μέσα από χαράδρες, αλπικά τοπία κι έλατα.

Φεύγουμε το Σάββατο για τη Βίνιανη Φωκίδας (520 μ.) και πορεία μέσω της χαράδρας Ρεκάς, η οποία με μήκος 11 περίπου χλμ, είναι η μεγαλύτερη, βαθύτερη και πιο εντυπωσιακή χαράδρα στη Ρούμελη. Οι κάθετοι τοίχοι που την οριοθετούν έχουν υψομετρική διαφορά 800 μ. Aξιοποιήθηκε από πολύ παλιά ως άξονας προσπέλασης της καρδιάς του βουνού. Το μονοπάτι που χαράχτηκε σταδιακά, βελτιώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα για μεταφορά ξυλείας και έκτοτε χρησιμοποιήθηκε συστηματικά από τους κτηνοτρόφους της Σιγδίτσας, που είχαν ανέκαθεν τα θερινά κονάκια τους στο Λάκκα Καρβούνη (όπου και το καταφύγιο) και τις γύρω πλαγιές. Η ανάβασή της, 6 ώρες από τη Βίνιανη μέχρι το καταφύγιο, είναι μια πορεία με συνεχείς οπτικές εκπλήξεις. Οι κλίσεις είναι μικρές και το τελευταίο τμήμα από τη ράχη μέχρι το καταφύγιο του ΠΟΑ «Γρηγόρης Περδίκης» στη Λάκκα Καρβούνη (1.750 μ.), όπου και η διανυκτέρευση, είναι καλοχτισμένο και με πολύ ωραία θέα.

Την Κυριακή ανάβαση στην κορυφή Πυραμίδα (2.510 μ.), με αρκετή κλίση και διάρκεια και κατάβαση από το Λαζόρεμα στη Συκιά Φωκίδας (720 μ.), μια επίπονη κατηφόρα με 1.780μ αρνητικής υψομετρικής διαφοράς και επιστροφή στην Αθήνα.

Για την εξόρμηση αυτή θα χρειαστείτε υπνόσακο, βραδυνό, πρωινό & σνακς και για τις 2 ημέρες. Νερό θα βρούμε στο καταφύγιο.

Αναχώρηση το Σάββατο στις 7.00 π.μ. από διασταύρωση των οδών Σοφοκλή Βενιζέλου και Καρνεάδου (100 μ. από το Μετρό Ηλιούπολης – ρεύμα προς Αθήνα) κι εδώ περισσότερες πληροφορίες για τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε.

  • Σάββατο: Ώρες πορείας: 8Βαθμός δυσκολίας: 3
  • Κυριακή: Ώρες πορείας: 8Βαθμός δυσκολίας: 3
  • Συν. μήκος: 23,4 χλμ. • Υψομ. διαφορά: 2.004 μ
  • Κόστος συμμετοχής: €85
  • Αρχηγός: Χρήστος Παπούλιας, τηλ. ανάγκης 6972 831621