Πως φορτώνεις το σακίδιο σου
Αν και το να πακετάρει κάποιος σωστά το σακίδιο του μπορεί να γίνεται μηχανικό μετά από 3-4 πορείες, όπου ξέρουμε πλέον ακριβώς που μας πιέζει και μας τρίβει (και πονάει), αυτός ο οδηγός γράφτηκε έχοντας κατά νου τους αρχάριους και «νέους» στο σπορ και ελπίζουμε να βελτιώσει την εμπειρία τους και να «κρατήσει» περισσότερους στον χώρο μετά την πρώτη (και συνήθως επώδυνη) φορά τους.
Υποθέτουμε δε, ότι κουβαλάτε τα κλασσικά αντικείμενα για μια πορεία στην Ελλάδα, συν μια σκηνή για τις περιπτώσεις που δεν θα έχετε κλείσει καταφύγιο ή μαντρί στον φιλόξενο φίλο βοσκό! Συνήθως ο εξοπλισμός που κουβαλάμε είναι ότι φαίνεται ΕΔΩ, ένας κατάλογος που μπορεί πολύ εύκολα να τροποποιηθεί ανάλογα με την περίπτωση και τις συνθήκες του βουνού.
Ο γενικός κανόνας για το φόρτωμα είναι: ΤΑ ΒΑΡΙΑ ΧΑΜΗΛΑ + ΤΑ ΕΛΑΦΡΙΑ ΨΗΛΑ, για να κρατάτε το βάρος που κουβαλάτε κοντά στη μέση σας και να μπορείτε να περπατάτε σταθερά, κάτι που δεν είναι εύκολο όταν το βάρος “κρέμεται” από τους ώμους.
Βήματα :
- Αρχίστε αδειάζοντας το σακίδιο εντελώς και χαλαρώστε όλους τους ιμάντες περιορισμού όγκου που πιθανόν έχει το σακίδιο. Είναι κρίμα να γεμίσετε το σακίδιο και μετά να ανακαλύψετε ότι θα μπορούσατε να προσθέσετε κι άλλα πράγματα.
- Τοποθετήστε τον υπνόσακο (sleeping bag) στο βάθος του σακιδίου, στο σημείο που είναι κοντύτερα στην πλάτη σας. Κάποια σακίδια έχουν έτοιμα ανεξάρτητα τμήματα για υπνόσακους στο κάτω μέρος τους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Αλλά όπου και να το βάλετε χρησιμοποιήστε ένα σακίδιο αφαίρεσης αέρα και αεροστεγούς-υδατοστεγούς σφράγισης (Space Bags™). Μην ξεχνάτε ότι το 90% του όγκου ενός υπνόσακου είναι αέρας, και ότι μπορεί να συμπιεστεί σε πολύ μικρό όγκο με την κατάλληλη μέθοδο. Επίσης αυτή η μέθοδος θα το κρατήσει στεγνό σε υγρές συνθήκες κάτι που θα εκτιμήσετε πάρα πολύ όταν θα πάτε να κοιμηθείτε.
- Εάν έχετε χώρο στον πάτο του σακιδίου τοποθετήστε εκεί (εκτός από το συμπιεσμένο υπνόσακο) κι άλλα μετρίου- μεγάλου βάρους αντικείμενα για να κερδίσετε χώρο, πχ το συμπιεσμένο στρωματάκι αέρος είναι μια καλή λύση.
- Διπλώστε την σκηνή σας και τα δάπεδά της σε ένα τετράγωνο περίπου στις διαστάσεις του σακιδίου σας και τοποθετήστε την πάνω από τον υπνόσακο. Μπορείτε να αφήσετε το σακίδιο της σκηνής σπίτι.
- Από πάνω και κοντά στην πλάτη σας, τοποθετήστε τα πιο βαριά αντικείμενα, όπως νερό, μεταλλικά εργαλεία, γκαζάκια και μη αφυδατωμένα φαγητά, αλλά μην φτάσετε ψηλότερα από το ύψος των ώμων σας (όταν θα φοράτε το σακίδιο). Πολλά νέα σακίδια έχουν εσωτερικές τσέπες για ασκούς νερού όποτε εκμεταλλευτείτε τις εάν τις έχετε.
- Γεμίστε το υπόλοιπο του σακιδίου με ελαφριά αντικείμενα όπως ρουχισμό και αφυδατωμένα τρόφιμα. Εάν έχετε τα ρούχα σας σε ένα σακίδιο συμπίεσης όπως τον υπνόσακο θα εξοικονομήσετε πάρα πολύ χώρο και όγκο, όποτε πράξτε ανάλογα.
- Τοποθετήστε όποια αντικείμενα πρέπει να μπορείτε να βρείτε άμεσα σε μια έκτακτη περίπτωση (φαρμακείο, φακό, σπίρτα, μαχαίρι) πάνω πάνω ή αν το σακίδιο σας διαθέτει, σε τυχόν εξωτερικές, άμεσα προσβάσιμες θήκες – τσέπες.
- Εάν το σακίδιο σας διαθέτει εξωτερικούς ιμάντες, χρησιμοποιήστε τους για να δέσετε τυχόν μακριά και λεπτά αντικείμενα όπως μπατόν, τις μπανέλες της σκηνής ή πιολέ.
- Εάν το σακίδιο σας διαθέτει εξωτερικές θήκες για μπουκάλια νερού χρησιμοποιήστε τις. Είναι προτιμότερο από το να σταματάτε κάθε μισή ώρα και να ανοίγετε το σακίδιο για να πιείτε λίγο νερό.
- Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει μαζί σας χάρτη της περιοχής, πυξίδα, πιθανά κάποια συσκευή GPS και ΟΤΙ ΞΕΡΕΤΕ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ(!!), κινητό τηλέφωνο και μικρό φορτιστή ταξιδίου.
- Σφίξτε όλους τους ιμάντες σύσφιξης έτσι ώστε το φορτίο να είναι σταθερό και να μην μετακινείται με τη διαδικασία του περπατήματος. Κλείστε όλα τα φερμουάρ στην μια ή την άλλη άκρη! Μην αφήνετε φερμουάρ στην μέση του ανοίγματος γιατί εκτός του ότι έχουν την τάση να ανοίγουν στο περπάτημα, εάν βρέξει και δεν έχετε κάλυμμα για το σακίδιο, το νερό θα μπει πολύ πιο εύκολα μέσα, όταν το κούμπωμα είναι στην κορυφή.
- Ανεβείτε στο βουνό και διασκεδάστε το !
Κάποια ακόμα τρικάκια!
- Πάρτε ένα κάλυμμα σακιδίου ακόμα και η πιθανότητα να βρέξει είναι πολύ μικρή έως μηδαμινή. Πιάνει ελάχιστο χώρο και προστατεύει το σακίδιο σας στην απιθανότητα! Ακόμα και μια μεγάλη σακούλα σκουπιδιών επιτελεί το ίδιο έργο!
- Τοποθετήστε ότι ευαίσθητο και/ ή ηλεκτρονικό σε υδατοστεγείς τσάντες ή σακούλες. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε μια σακούλα σκουπιδιών για όλο τον κεντρικό χώρο του σακιδίου για να είστε διπλά σίγουροι!
- Όπου μπορείτε χρησιμοποιήστε αντικείμενα με περισσότερες των ενός χρήσεις. Τα μπατον πχ μπορούν άνετα να γίνουν μπανέλες της τέντας βροχής. Την ύπαρξη του ελβετικού σουγιά δεν την αναφέρω καν, είναι αυτονόητη.
- Εάν κουβαλάτε φαγητό μαζί σας και διανυκτερεύσετε στην ύπαιθρο κρατήστε το σε διαφορετικό σημείο από το σακίδιο σας. Μπορεί να μην έχουμε αρκούδες (πολλές) στην Ελλάδα, αλλά τα κουνάβια, οι αλεπούδες μέχρι και οι γάτες(!) είναι γνωστόν ότι δεν έχουν ενδοιασμούς να σκίσουν ένα σακίδιο για να φτάσουν στην λαχταριστή μυρωδάτη γαλατόπιτα της μαμάς που κουβαλάτε μαζί σας. Μπορείτε να πάρετε ένα λεπτό σχοινί (της μπουγάδας πχ) και να τα κρεμάσετε σε ένα δέντρο κοντά στην σκηνή σας. Μην ξεχάσετε να βάλετε μαζί και άλλα πιθανά «μυρωδάτα» αντικείμενα όπως οδοντόκρεμες, υγρά μαντιλάκια, αποσμητικά κλπ.
- “Ότι ανεβάζεις στο βουνό, το κατεβάζεις κιόλας!”, αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε σκουπίδι, εκτός από οργανικά (τρόφιμα, χαρτί τουαλέτας κλπ ) το βάζετε σε σακουλίτσα σκουπιδιών ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΕ ΣΤΟΝ «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ». Τα οργανικά απλά θάψτε τα.
- Το “περί θαψίματος” ισχύει και για τα σωματικά απόβλητα!
Ελπίζουμε αυτός ο “Μικρός οδηγός” να σας φανεί χρήσιμος και να σας βοηθήσει να απολαύσετε την εξόρμηση σας στην όμορφη φύση μας χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.