18 Ιουν 2023: Παρνασσός (φαράγγι Καχάλα- καταρράκτες Τρύπης)

Ο καταρράκτης της Τρύπης βρίσκεται στην χαράδρα της Βελίτσας στον βορειοανατολικό Παρνασσό σε υψόμετρο 1250μ.

Αφετηρία της διαδρομής είναι το χωριό Τιθορέα. Διασχίζουμε το φαράγγι Καχάλα και μετά από περίπου μία ώρα διαδρομής φτάνουμε στο εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη. Από αυτό το σημείο η βλάστηση αλλάζει και πλέον κυριαρχεί η κεφαλληνιακή ελάτη.
Μετά από περίπου μισή ώρα φτάνουμε στα Διπόταμα. Πρόκειται για μία μαγευτική κοιλάδα στο σημείο που σμίγουν δύο ρέματα στην καρδιά της χαράδρας της Βελίτσας. Στη διαδρομή συναντάμε ένα βράχο τον οποίο ανεβαίνουμε με τη βοήθεια του μπλε αγωγού νερού και του σχοινιού. Εδώ απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Το μονοπάτι συνεχίζεται με ηπιότερη πλέον κλίση. Μετά από περίπου 20 λεπτά συναντάμε έναν κατακόρυφο βράχο ύψους περίπου 20μ. στον οποίο υπάρχει μία σιδερένια σκάλα. Προσοχή: Κατά την ανάβαση, αλλά και την κατάβαση από τη σκάλα απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή!

Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής είναι στην ουσία τραβέρσα ήπιας κλίσης. Σε ένα μικρό τμήμα το μονοπάτι γίνεται πολύ στενό, ενώ υπάρχει συρματόσχοινο στον βράχο για βοήθεια και ασφάλεια. Αυτά τα δύο κομμάτια απαιτούν επίσης ιδιαίτερη προσοχή.

Η θέα ειδικά σε αυτό το τμήμα της διαδρομής είναι καταπληκτική, καθώς υπάρχει οπτική επαφή με την εντυπωσιακή χαράδρα, τις κορυφές Λιάκουρα και Καλόγηρο και φυσικά τους καταρράκτες! Έχοντας διανύσει συνολικά 6,4χλμ. πορείας, συναντάμε τον πρώτο μικρό καταρράκτη ο οποίος πηγάζει μέσα από βράχο. Συνεχίζοντας και αφού κατέβουμε ένα πέρασμα με τη βοήθεια σχοινιού βρισκόμαστε μπροστά σε ένα άκρως εντυπωσιακό θέαμα. Είμαστε στη βάση του μεγάλου καταρράκτη της Τρύπης, ύψους 82 μέτρων!

Αν και άγνωστη, η παραπάνω διαδρομή θεωρείται από τις ομορφότερες στην Ελλάδα.

Αναχώρηση την Κυριακή 18/06 στις 7.00 μ.μ. για την Τιθορέα Φθιώτιδας (440 μ.) από τη διασταύρωση των οδών Σοφοκλή Βενιζέλου και Καρνεάδου (100μ από το Μετρό Ηλιούπολης- ρεύμα προς Αθήνα)

Η πορεία περιλαμβάνει εύκολη αναρρίχηση-καταρρίχηση σε βράχινο πεδίο, ανάβαση-κατάβαση σε μεταλλική σκάλα 20 μ. και στενά εκτεθειμένα περάσματα, οπότε απευθύνεται σε ορειβάτες με εμπειρία και βασικές γνώσεις ασφάλισης με σχοινί.

Εκτός του ημερήσιου εξοπλισμού σας, θα χρειαστείτε μπωντριέ, καραμπίνερ ασφαλείας & κορδονέτο για αυτοσφιγγόμενο.

  • Ώρες πορείας: 8 • Βαθμός δυσκολίας: 3+
  • Μήκος: 16,6χλμ • Υψομ. διαφορά: 1.056μ
  • Αρχηγός: Θοδωρής Παπαγιάννης, τηλ ανάγκης 6974 090339