18-19 Νοε 2023: Νίψι (Παρνασσός)

Το Νίψι, ή μπαλκόνι του Παρνασσού, είναι μία από τις κορυφές του μεγάλου αυτού ορεινού όγκου της Ρούμελης μαζί με τον Καλόγερο, το Σέσι και τη Λιάκουρα.

Το Σάββατο διανυκτερεύουμε στην Κάτω Τιθορέα ή Βελίτσα (440 μ.) σε δίκλινα δωμάτια (διπλό κρεβάτι ή δυο κρεβάτια) χωρίς πρωινό. Στο χωριό υπάρχουν ταβέρνες για το δείπνο, οπότε θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας το πρωινό και σνακ για την πορεία της επόμενης ημέρας.

Η πορεία μας ξεκινά από το χωριό και ανηφορίζει απότομα προς τη Μονή Ιερουσαλήμ και τον Αγ Νικόλαο (καταπληκτικά κτίσματα μέσα σε σπήλαια) για να παρακάμψει τον βράχινο όγκο πάνω από το χωριό. Στη συνέχεια το μονοπάτι ελίσσεται σε πλαγιά που μας φέρνει προς τη χαράδρα της Βελίτσας και συνεχίζει μέσα σε έλατα κι από ένα λούκι ανεβαίνει στην κορυφή (1900 μ.), με καθηλωτική θέα στους γκρεμούς της Βελίτσας και την πεδιάδα της Τιθορέας. Κατάβαση από τα ίδια, γεύμα στην Τιθορέα και επιστροφή στην Αθήνα.

Αναχώρηση το Σάββατο στις 4.00 μ.μ. από διασταύρωση των οδών Σοφοκλή Βενιζέλου και Καρνεάδου (100 μ. από το Μετρό Ηλιούπολης – ρεύμα προς Αθήνα) κι εδώ περισσότερες πληροφορίες για τον εξοπλισμό που θα χρειαστείς.

  • Ώρες πορείας: 9Βαθμός δυσκολίας: 3
  • Συν. μήκος: 11,5 χλμ. • Υψομ. διαφορά: 1817 μ.
  • Κόστος συμμετοχής: €90 (δεν περιλαμβάνει πρωινό και γεύματα)
  • Αρχηγός: Σωτήρης Ρωμανάς, τηλ. ανάγκης 6977 460160