29 Απρ- 1 Μαι 2023- Ταύγετος (Ρίντομο- Προφ Ηλίας- Φαράγγι Βυρού Καρδαμύλη)

Ίσως η πιο όμορφη διαδρομή στη δυτική πλευρά του Ταύγετου, μια διάσχιση στην ιστορία της Μεσσηνιακής Μάνης αλλά και σε τοπία μοναδικά σε ομορφιά και αγριάδα. Ξεκινώντας από το φαράγγι του Ρίντομου, θα ανέβουμε στην κορυφή του Ταυγέτου, τον Προφ Ηλία και διασχίζοντας τη νότια κορυφογραμμή του Ταυγέτου θα πέσουμε στο φαράγγι του Βυρού ως την Καρδαμύλη.

Αναχώρηση το Σάββατο 29 Απρ και ώρα 07.00 πμ από διασταύρωση των οδών Σοφοκλή Βενιζέλου και Καρνεάδου (100μ. από το Μετρό Ηλιούπολης- ρεύμα προς Αθήνα) με προορισμό το χωριό Βόρειο Μεσσηνίας, όπου και η έναρξη της πορείας μας. Κατηφορίζουμε στο φαράγγι του Ρίντομου και ακολουθούμε την κοίτη (με αρκετό scrabbling σε βράχια με λαξευμένα πατήματα και πακτωμένα σίδερα για να κρατιόμαστε), κάτω από το εντυπωσιακό Πηγαδιώτικο γεφύρι, ένα πέρασμα ύψους 60μ και ανοίγματος 2 μέτρων και διανυκτέρευση στην Παναγιά Καψοδεματούσα (στην ύπαιθρο- υπάρχει τρεχούμενο νερό).

Την επόμενη ημέρα ανηφορίζουμε προς το εγκαταλελειμένο χωριό Ρίντομο και προς Χαλασμένο Βουνό (scrabbling σε εκτεθειμένα σημεία για την ανάβαση στην κορυφή, αν ο χρόνος, ο καιρός και η διάθεση της ομάδας το επιτρέπουν- 2+ ώρες ανέβα- κατέβα). Συνεχίζουμε για κορυφή Προφ Ηλία και έως αργά το απόγευμα διασχίζουμε την νότια κορυφογραμμή για να φτάσουμε στον Άγ Δημήτριο και το νεότευκτο καταφύγιο του ΕΟΣ Καλαμάτας (Δάσος Βασιλικής) όπου και θα διανυκτερεύσουμε (στον Αγ Δημήτριο υπάρχει τρεχούμενο νερό).

Η Πρωτομαγιά θα μας βρεί κατηφορίζοντας το φαράγγι του Βυρού, μεγάλο σε μήκος και αρκετά κουραστικό λόγω της κροκάλας στην κοίτη του, με τελικό προορισμό την Καρδαμύλη για τη σχετική “ενυδάτωση”. Αναχώρηση για Αθήνα αργά το απόγευμα.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: η διαδρομή είναι απαιτητική και απευθείνεται σε έμπειρους σε μεγάλες- πολυήμερες πορείες ορειβάτες. Θα χρειαστείτε σίγουρα καλά ορειβατικά μποτάκια & μπατόν, χειμερινό υπνόσακο & υπόστρωμα, φαγητό για 2 ημέρες (ή πρώτες ύλες και μαγειρικό εξοπλισμό) και σνακς πορείας για 3 ημέρες. Ρίξτε μια ματιά ΕΔΩ για τον εξοπλισμό που γενικά προτείνουμε να έχετε σε τέτοιες αναβάσεις.

  • Σάββατο: Ώρες πορείας: 5-6 • Βαθμός δυσκολίας: 2+
  • Κυριακή: Ώρες πορείας: 10 • Βαθμός δυσκολίας: 4+
  • Δευτέρα: Ώρες πορείας: 8 • Βαθμός δυσκολίας: 2+
  • Αρχηγός: Αλέξανδρος Πανούσης, τηλ ανάγκης 6945 505920