11 tips για να κάνεις δυνατή χειμερινή πεζοπορία

Πεζοπορία τον χειμώνα; Το χειμερινό βουνό, με τις βροχές, το κρύο αλλά και το χιονισμένο τοπίο, είναι ίσως το πιο προκλητικό πεδίο για τους ορειβάτες όλων των επιπέδων. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να απολαύσεις τη βόλτα στα βρεγμένα/ χιονισμένα μονοπάτια:

 1. Φόρα τα σωστά παπούτσια: τα παπούτσια στο χειμερινό βουνό χρειάζεται να είναι ορειβατικά μποτάκια γιατί τα συμβατικά μποτάκια πόλης ή αθλητικά είναι εντελώς ακατάλληλα (ούτε καν για πεζοπορία 2 ωρών). Προτιμάμε παπούτσια που καλύπτουν τον αστράγαλό μας, για να κρατάμε έξω νερό, λάσπες και χιόνι. Δεν φοράμε καινούργια ορειβατικά παπούτσια για πρώτη φορά στο βουνό. Πρώτα τα δοκιμάζουμε στη πόλη, έτσι ώστε να πάρει το παπούτσι τη φόρμα του ποδιού μας και να αποφύγουμε ανεπιθύμητες πληγές. Καλό επίσης είναι να φοράς δύο ζεύγη καλτσών μία εσωτερική από πολυπροπυλένιο και μάλλινη εξωτερική, για καλύτερη μόνωση και αποβολή του ιδρώτα.
 2. Ντύσου κατάλληλα: μετά τα παπούτσια το βασικότερο είναι ο ρουχισμός. Τα ρούχα πεζοπορίας πρέπει να είναι κατάλληλα για χειμερινή πεζοπορία, όχι jeans ή φόρμες, αυτά τα φοράμε μόνο στη πόλη. Προτιμούμε άνετο και εφαρμοστό ρουχισμό (μάλλινα ή συνθετικά) για καλύτερη μόνωση του σώματος. Τα ρούχα για χειμερινό βουνό είναι πλέον πολύ εξειδικευμένα και στα σχετικά καταστήματα θα βρεις αυτά που θα σου ταιριάξουν καλύτερα και θα κάνουν το περπάτημα απόλαυση.
 3. Πάρε αδιάβροχα: ενίσχυσε το μάλλινο ή συνθετικό παντελόνι µε ένα εξωτερικό αδιάβροχο που θα σε προστατεύσει από τις λάσπες ή τα χιόνια που θα πέσουν πάνω σου, θα λιώσουν και θα σε βρέξουν! Ένα ζευγάρι γκέτες (συνθετικά, αδιάβροχα κάλυπτρα για τα παπούτσια και την κνήμη) πρέπει να είναι στα must των αγορών σου.
 4. Ντύσου με 2-3 στρώματα ρούχων: φρόντισε να φορέσεις μια μπλούζα από πολυπροπυλένιο κατάσαρκα. Από πάνω ένα μάλλινο ή συνθετικό πουλόβερ για να κρατάει τη ζέστη και φυσικά ένα μπουφάν που θα είναι αντιανεµικό και αδιάβροχο. ΔΕΝ ντυνόμαστε σαν «κρεμμύδια»: βάζουμε και βγάζουμε ρούχα ανάλογα, για να κρατάμε μια σταθερή θερμοκρασία χωρίς να ιδρώνουμε.
 5. Το κεφάλι και τα χέρια: έχεις πάντα μαζί σου ένα μάλλινο/ συνθετικό καπέλο ή σκούφο και γάντια, που είναι ελαφριά και μπορείς να τα φοράς και να τα βγάζεις εύκολα όταν χρειάζεται.
 6. Απέφυγε τα βαμβακερά: το βαμβάκι δεν είναι καλό για τις χειμερινές δραστηριότητες, επειδή κρατάει την υγρασία Αυτή η υγρασία κρυώνει γρήγορα και μας αφήνει µε ένα κρύο ή παγωµένο ρούχο που είναι η πρωταρχική αιτία της υποθερμίας.
 7. Μείνε στεγνός: μένοντας στεγνός σημαίνει ότι θα είσαι και άνετος και ασφαλής. Η ασφάλεια θα πρέπει πάντα να είναι η βασικότερη σκέψη.
 8. Πάτα στην πεπατημένη ή άκου τον αρχηγό: τα λάθη που γίνονται το χειμώνα συνήθως ακριβοπληρώνονται. Ακολουθείς πάντα τις οδηγίες του αρχηγού αν υπάρχει ή την πεπατημένη εύκολων μονοπατιών που μπορείς να πας χωρίς κάποια συνοδεία.
 9. Εξοπλισμός: έχεις πάντα μαζί σακιδιάκι με νερό, σνακς, χάρτη, φακό κι ένα σετ μπατόν πεζοπορίας (µοιάζουν µε τα µπαστούνια του σκι), τα οποία εκτός των άλλων βοηθάνε πολύ τα γόνατα στις κατηφόρες.
 10. Πρόσεχε την αφυδάτωση: όσο και αν σου φαίνεται περίεργο μπορεί να αφυδατωθείς τον χειμώνα με συνέπεια την σύγχυση, την κούραση. Πίνε νερό ακόμα και όταν νομίζεις ότι δεν το χρειάζεσαι.
 11. Ξέχνα τη διατροφή: στο βουνό χρειάζεσαι θερμίδες και θα κάψεις και θερμίδες. Επομένως πρέπει να τρως καλά πριν, στη διάρκεια της πεζοπορίας και μετά. Ξέχνα τη διατροφή. Τρέφεσαι καλά και ενυδατώνεσαι.