16- 18 Μαρτ 2024: Άνδρος (κεντρικό & νότιο τμήμα)

Σάββατο 16- Καθ Δευτέρα 18 Μαρτ 2024 @ 07.00- 19.00

Ένα καταπληκτικό νησί για πεζοπορία καθώς το έντονο ανάγλυφο αλλά και η θέα προς κάθε κατεύθυνση στο Αιγαίο, γεμίζουν με εικόνες τον πεζοπόρο. Διαμονή στη Χώρα και πεζοπορίες προς Αποίκια, Κόρθι & Μπατσί.

Αναλυτικά:

16 Μαρτίου: Χώρα – Αποίκια – Χώρα
Αναχώρηση από Ραφήνα 07.30 για Άνδρο και μεταφορά με πούλμαν στη Χώρα.

Γύρω στις 11.30-12.00 ξεκινάμε από τη Χώρα, για μια όμορφη κυκλική πεζοπορική διαδρομή. Γύρω από την παραλία Γυαλιά θα θαυμάσουμε το μοναδικό φυσικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από το ποτάμι. Από εκεί, το τσιμεντοστρωμένο μονοπάτι παράλληλα με τη ρεματιά της Πυθάρας ανηφορίζει προς το χωριό Αποίκια περνώντας μέσα από σημαντικούς οικισμούς της ναυσιπλοΐας και της αγροτικής Άνδρου.
Μετά από λίγη ξεκούραση και ένα ελαφρύ γεύμα, κατηφορίζουμε αυτή τη φορά προς τη Χώρα μέσω ενός διαφορετικού εξαιρετικού λιθόστρωτου μονοπατιού, απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα της πρωτεύουσας και της θάλασσας. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας μας, επισκεπτόμαστε τη “Φάμπρικα”, έναν παλιό νερόμυλο εργοστασίου ζυμαρικών, ένα μεσαιωνικό πέτρινο γεφύρι, τον Πύργο Μπίστη-Μούβελα που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και τους καταρράκτες Πυθάρα.
Διανυκτέρευση στη Χώρα, στο Vassiliki appartments σε δίκλινα δωμάτια.
Απόσταση: 12 χλμ / Διάρκεια: 5 ώρες

17 Μαρτίου: Χώρα – Κόρθι
Διασχίζουμε μια διαδρομή με μεγάλη ποικιλία και πλούτο υπαίθριων τοπίων, που συνδέει την κεντρική με τη νότια Άνδρο. Ακολουθούμε τον παλιό δρόμο που οδηγεί στο Κόρθι κι ένωνε τα δύο παλιά μεσαιωνικά κάστρα του νησιού στην κεντρική γεωργική και εμπορική αρτηρία της νοτιοανατολικής Άνδρου μέχρι το 1950.
Διασχίζουμε τη ρεματιά στα Διποτάματα, μια κοιλάδα με εντυπωσιακούς νερόμυλους, ένα τοξωτό γεφύρι και το μεσαιωνικό κάστρο Κοχύλου.
Τρώμε μεσημεριανό στο όμορφο χωριό και φεύγουμε για ελεύθερο απόγευμα- βράδυ στη Χώρα.
Απόσταση: 12χλμ / Διάρκεια: 5 ώρες

18 Μαρτίου: Πηγές Μαινήτων- Μπατσί
Παίρνουμε πρωινό, φορτώνουμε τα πράγματα μας στο λεωφορείο και φεύγουμε για τις πηγές Μαινήτων νωρίς το πρωί. Παίρνουμε τη μεγαλύτερη διαδρομή στο δίκτυο μονοπατιών, ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι που συνέδεε τη νοτιοδυτική Άνδρο με τα κεντρικά χωριά και τη Χώρα, γνωστό και ως Φαρδιά Στράτα.
Στο πρώτο μέρος της πεζοπορίας, απολαμβάνουμε πανοραμική θέα προς τη δυτική ακτή και το αρχαίο λιμάνι της Παλαιόπολης σε ένα εξαιρετικό λιθόστρωτο μονοπάτι με αγιορείτικη βελανιδιά, αγριελιές και εποχιακές καλλιέργειες. Στη διαδρομή, περνάμε από δύο μικρούς καταρράκτες τους νερόμυλους της Μελίδας και το Μουσείο Ελαιολάδου.
Καταλήγουμε στο χωριό Μπατσί για φαγητό κι αναχώρηση με το πλοίο των 16.30 για Ραφήνα.
Απόσταση: 12 χλμ / Διάρκεια: 4-5 ώρες

  • Συν. ώρες πορείας: 15 Βαθμός δυσκολίας: 2
  • Συν. μήκος: 36 χλμ. • Υψομ. διαφορά: +1.900 m / -1.750 m
  • Κόστος συμμετοχής: €190/ άτομο (περιλαμβάνει ακτοπλοϊκά, μεταφορές με πούλμαν, διαμονή σε δίκλινα δωμάτια με πρωϊνό, έξοδα αρχηγού)- min συμμετοχής για να υλοποιηθεί η εξόρμηση τα 15 άτομα!
  • Αρχηγός: Θοδωρής Παπαγιάννης, τηλ. ανάγκης 6974 090339