28 Μαίου 2023- Πάρνωνας_καταρράκτες Λεπίδας

Οι καταρράκτες της Λεπίδας θεωρούνται από τα ομορφότερα αλλά και συνάμα άγνωστα θαύματα της φύσης του Πάρνωνα. Τα βράχια γύρω από τους καταρράχτες έχουν σταχτί χρώμα και το νερό πέφτει με ιδιαίτερη δύναμη πάνω τους. Η περιοχή μυρίζει ρίγανη, φασκόμηλο ενώ τα μικρά πλατάνια πάνω στις πέτρες συνθέτουν ένα μοναδικό γραφικότατο τοπίο. Το καλοκαίρι υπάρχει η περίφημη λιμνούλα για βουτιές.

Παρά το σχετικά μικρό του μέγεθος, διαθέτει έναν αναλογικά μεγάλο καταρράκτη 70 μέτρων και έναν μικρότερο 45 μέτρων, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση περίπου 800 μέτρων μεταξύ τους, ακολουθώντας τη ροή των υδάτων.

Οι πηγές των καταρρακτών ξεκινάνε από το οροπέδιο Ξηροκάμπι, ανάμεσα στο χωριό Άγιος Ιωάννης και στην Ιερά Μονή Μαλεβής. Το ποτάμι, κατεβαίνοντας από το οροπέδιο διασχίζει το φαράγγι και σχηματίζει στην πορεία του μικρές βάθρες.

Αναχώρηση στις 7.00 π.μ. για τον Πλάτανο Αρκαδίας, διάσχιση του φαραγγιού της Λεπίδας αρχίζοντας από τον κάτω καταρράκτη, ύψους 70 μ., και συνεχίζοντας την ανάβαση του φαραγγιού μέχρι τον πάνω καταρράκτη (Μελίσσι), ύψους 45 μ., και το χωριό Άγιο Ιωάννη.

  • Ώρες πορείας: 8 • Βαθμός δυσκολίας: 3+
  • Αρχηγός: Αλέξανδρος Πανούσης, τηλ ανάγκης 6945 505920