21 Απρ 2024: Άργος (Αγιονόρι- Πρόσυμνα- Μυκήνες)

Κυριακή 21 Απρ 2024 @ 07.00- 20.00

Η εξόρμηση αυτό στο Άργος, είναι ιστορικά φορτισμένη και το κουβάρι της ιστορίας θα ξετυλίξει ο πολυδιαβασμένος φίλος μας Σωτήρης Σκεύης.

Αναλυτικά:

Α. Αγιονόρι (530μ) & Κάστρο Αγιονορίου: 110 χλμ από Αθήνα (2 ώρες με το πούλμαν)

Η περιοχή πήρε τ’ όνομα της από την εγκατάσταση μοναχών του Αγίου Όρους τον 11ο αιώνα, γεγονός που εξηγεί και τον μεγάλο αριθμό εκκλησιών γύρω από το κάστρο. Το κάστρο κτίστηκε από τους Φράγκους μεταξύ 1377-1450 στα ερείπια παλαιότερου Βυζαντινού φρουρίου. Η τοποθεσία έχει εξαιρετική θέα προς την Ακροκόρινθο, την  Λάρισα του Άργους και το Αρμενόκαστρο στο Καπαρέλι του Αργους.

Β. Αγιονόρι – Πρόσυμνα: ιστορική διαδρομή μήκος 9χλμ με κατάβαση 554μ.

Η αρχαία οδός από Μυκήνες-Πρόσυμνα-Αγιονόρι είναι ο συντομότερος δρόμος-μονοπάτι από Άργος-Κόρινθο γι’ αυτό και από την αρχαιότητα αναφέρεται με το όνομα Κοντοπορεία. Η αλλαγή της διαδρομής μέσω Δερβενακίων μετά το 1204 υπήρξε η αιτία παρακμής του οικισμού του Αγιονερίου.

Γ. Πρόσυμνα – Μυκήνες: διαδρομή 10 χλμ. με κατάβαση 372μ.

Είναι ο καλύτερα διατηρημένος Μυκηναϊκός δρόμος-μονοπάτι με αρκετά μικρά πέτρινα γεφύρια ηλικίας πλέον των 4.000 ετών!


Το πούλμαν θα μας αφήσει στο Αγιονόρι, στην αρχή της πορείας και θα πάει Πρόσυμνα για να πάρει το μεσημεράκι που θα φτάσουμε, όποιον δεν μπορεί ή δεν θέλει να συνεχίσει για Μυκήνες. Οι υπόλοιποι συνεχίζουμε για Μυκήνες και το πάρκινκ του αρχαιολογικού χώρου, όπου και θα μας παραλάβει το πούλμαν.

Στην Πρόσυμνα, στην πλατεία του χωριού, θα κάνουμε στάση για καφέ-μπύρες-κολατσιό, παρέα με τον ιδιοκτήτη (πρώην ναυτικός-ωραίος τύπος!) και για φαγητό στο γυρισμό, θα πάμε μετά το Χιλιομόδι, σε ταβέρνα με τραπέζια έξω κάτω από πλατάνια.

Αναχώρηση Κυριακή στις 7.00 π.μ. από διασταύρωση των οδών Σοφοκλή Βενιζέλου και Καρνεάδου (100 μ. από το Μετρό Ηλιούπολης – ρεύμα προς Αθήνα) κι εδώ περισσότερες πληροφορίες για τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε.

  • Ώρες πορείας: 9Βαθμός δυσκολίας: 2
  • Συν. μήκος: 20 km • Υψομ διαφορά: +180 m / -800 m
  • Κόστος συμμετοχής: €25
  • Αρχηγός: Σωτήρης Σκεύης, τηλ ανάγκης 6978 517419